Undrentide förlag huserar numera på undrentideforlag.com.

Fantasy & mystik

Det finns många litterära genrer och bland de mest populära i Sverige idag syns deckare och feelgood. Fantasy har sin givna plats i bokaffärernas hyllor, men lockar inte riktigt lika stor läsarskara. När det gäller fantasy och mystik i litteraturens värld så verkar det som att det är lite av en vattendelare - antingen älskar man genren, eller så avskyr man den.

Film & TV väcker intresset för litteraturen

Vid millennieskiftet utkom Tolkiens världsberömda Sagan om ringen-trilogi som filmserie och sällan har jorden skådat sådan framgång. Det blev nära nog hysteri och än idag får dessa filmer anses tillhöra filmhistoriens topp-tio. Böckerna då? De som gav upphov till dessa framgångsrika filmer? Var de lika populära? Jodå, nog hade de länge status som spännande finlitteratur i den svåra fantasygenren där det mesta får skräplitteraturstatus. 

På senare år har intresset varit särskilt stort för George R.R Martins böcker men även de efter att TV-serien Game of Thrones gjort braksuccé i TV-rutan. Martins böcker är, liksom Tolkiens, ganska invecklade historier som kräver en viss nivå på sin läsare, men när man kommer in i det så är det litteratur som gör avtryck.

Mio min Mio, Sagan om Narnia, Alice i Underlandet och Harry Potter är framgångsrika fantasysagor riktade mot barn och ungdomar.

Om fantasygenren

Fantasy handlar ofta om fantasifigurer och inte sällan utspelar historierna sig i något som påminner om Medeltidsmiljö, forntid eller gotikens 1800-tal. Man ser ofta troll, älvor, jättar, drakar och trollkarlar i fantasysagor, ofta uppblandat med "vanligt folk". Man brukar säga att genren har funnits sedan tidigt 1800-tal men att det stora genombrottet kom med Tolkiens verk på 1960-talet. 

Våra mest kända och älskade fantasyförfattare syns:

  • CS Lewis
  • Astrid Lindgren
  • George R.R Martin
  • J.R.R Tolkien
  • Terry Pratchett
  • J.K Rowling


I nedan videoklipp får vi ta del av de vanligaste klichéerna i fantasylitteraturen. De förtjänar egentligen en helt egen hemsida!


© 2018 Epokforlag.se. Alla rättigheter förbehållna.